Näin valitset karttapallon

Laadukas ja kaunis karttapallo on parhaimmillaan sekä hyödyllinen havaintoväline että kaunis sisustuselementti. Saadaksesi tarpeisiisi parhaiten sopivan karttapallon sinun kannattaa tutustua tähän pieneen valintaoppaaseen.

Miksi ostaa karttapallo..?

Kun tutkitaan valtioiden tai maanosien keskinäisiä kokoeroja, välimatkoja tai vaikkapa lentoreittejä, mikään ei korvaa kolmiulotteista karttapalloa. Karttakirjoissa ja seinäkartoissa maapallon pallopinta on pakotettu tasopinnaksi projisoimalla. Projektioissa alueiden väliset mittasuhteet vääristyvät ja voivat antaa virheellisen kuvan esimerkiksi valtioiden todellisista kokoeroista.

Sisustuksen katseenvangitsija vai matkailijan työkalu

Sisustukselliset eli designkarttapallot on suunniteltu täydentämään sisutusta. Karttapalloissa korostuu muotoilu, ei niinkään karttatiedon määrä. Laadukkaat designkarttapallot ovat kuitenkin kartografialtaan täsmällisiä ja ajantasaisia.  Verkkokaupoissa ja marketeissa tarjotaan usein karttapalloja, joiden karttamateriaali on viitteellistä, usein puutteellista tai jopa virheellistä. Mikäli karttapallo hankitaan etupäässä sisustuselementiksi, siitä ei aiheutune haittaa. Toisaalta – miksei saman tien hankkisi oikeaa karttapalloa!

Edustustiloihin ja vaativiin kohteisiin tarkoitetut karttapallot ovat aina valmistajiensa laadukkainta – ja toki myös arvokkainta – valikoimaa. Nämä karttapallot ovat tilan katseenvangitsijoita, ja usein niiden luoman tunnelman mukaan määräytyy tilan muu sisustus.

Menneiden vuosisatojen tunnetuimmista karttapalloista tehdään nykyään jäljitelmiä, usein alkuperäisiä työmenetelmiä ja –tapoja noudattaen ja suurelta osin käsityönä. Suosittuja malleja ovat Mercatorin, Hondiuksen ja Vaugondyn karttapallot. Nämä karttapallot täydentävät nahkanojatuolein ja seiniä täyttävin kirjahyllyin sisustettuja tiloja ja tuovat niihin ainutlaatuisen menneen maailman tunnelman. Perinteiset italialaiset karttapallo –baarikaapit tehdään 1600- ja 1700-lukujen karttapallojen näköismalleina.

Tähtitaivaasta ja planeetoistakin tehdään karttapalloja. Planeettapalloista tavallisin on Kuun karttapallo, josta on useita eri muunnelmia. Tähtitaivas on kuvattu pallona jo useiden vuosisatojen ajan, ja näissä karttapalloissa usein taivasta katsotaan ikään kuin katsoja olisi pallon sisällä, sen keskellä. Parhaimmissa tähtitaivaspalloissa esitetään yli 1500 tähteä tai muuta kohdetta.

Tavallisimmat karttapallomallit

Pienet karttapallot, joiden pallon halkaisija on noin 10-12 cm, ovat usein tarkoitettuja lähinnä koriste-esineiksi. Monissa malleissa karttapaikkatietoa on kuitenkin varsin runsaasti, joten ne ovat riittäviä tilanteisiin, joissa etsitään esimerkiksi reittejä tai perusmaantieteellistä tietoa. Joissakin 23-senttisissä palloissa käytetään samoja karttoja kuin halkaisijaltaan suuremmissakin malleissa, joten ne ovat erinomainen vaihtoehto pieniin tiloihin tai jos karttapalloa halutaan säilyttää kirjahyllyssä.

Pöydällä pidettävien karttapallojen pallon halkaisija on tavallisesti 30 cm. Muutamia malleja on saatavilla myös 40-senttisellä pallolla. Aina suurempi koko ei tarkoita useampia paikannimiä, mutta tekstit voivat olla helppolukuisempia. 40-senttinen pallo vaatii enemmän tilaa ympärilleen.

Lattiamalliset karttapallot seisovat lattialla omalla jalustallaan tai jaloilla. Niissä pallot ovat usein suurempia, halkaisijaltaan vähintään 40-senttisiä. Näitä karttapalloja tutkitaan seisaallaan, joten jalustat ovat melko korkeita. Lattiamallisiakin karttapalloja valmistetaan useisiin eri tyylisuuntiin sopiviksi, ja niitä saa valolla varustettuna tai ilman valoa. On hyvä pitää mielessä, että 10 sentin lisäys pallon halkaisijaan vaikuttaa merkittävästi pallon kokoon. Mittasuhteita kannattaa verrata esimerkiksi keittiön alakaappeihin – nehän ovat usein 60 senttiä syviä ja 90 senttiä korkeita.

Perinteisessä karttapallossa meret esitetään sinisinä. Antiikkikarttapalloksi kutsutaan mallia, jossa meret ovat vaaleankeltaiset. Ensimmäisissä karttapalloissa karttatiedot painettiin kuparilevyillä käsintehdylle paperille, ja mantereet väritettiin käsin maalaamalla. Meret jätettiin värjäämättä eli ne jäivät vaalean kellertäviksi. Tästä nimitys antiikkipallo.

Karttapallojen materiaalit

Kristallilasiset karttapallot valmistetaan suupuhaltamalla korkealaatuisesta lasimassasta. Ennen muovimateriaalien käyttöönottoa laadukkaimmat karttapallot tehtiin aina lasista. Itse karttamateriaali painetaan paperisuikaleille, jotka liimataan käsin lasipalloon. Nykyisin maailmassa on enää yksi valmistaja, joka hallitsee tämän vanhan taidon. Lasi heijastaa valoa ainutlaatuisen kauniisti, ja painava pallo antaa ylellisen vaikutelman.

Akryylimuovista valmistetut karttapallot ovat kirkkaita kuten lasiset pallot, mutta merkittävästi kestävämpiä ja vahvempia. Akryylipallot ovat myös huomattavasti kevyempiä kuin lasiset. Kirkas akryyli päästää hyvin valoa lävitseen, ja siitä tehdäänkin useimmat valolla varustetut koululais- ja yleiskarttapallot. Kohopintaiset karttapallot valmistetaan yleensä kovamuovista. Monissa muovi- ja metallimateriaaleista tehdyissä karttapalloissa karttapaikkatiedot painetaan suoraan pallon pinnalle. Painojälkeen ei tällä menetelmällä saada samaa tarkkuutta kuin paperille painettaessa.

Kuitumassapallot ja kovapahvista valmistetut pallot eivät ole aivan yhtä kestäviä kuin eri muovimateriaaleista tehdyt pallot, mutta niiden etuna on pinta, johon saa tarkemman painojäljen. Näissä palloissa karttatiedot painetaan tavallisesti paperisuikaleille, jotka kiinnitetään käsin tai koneellisesti pallopinnalle, minkä jälkeen pallo lakataan tai pinnoitetaan. Näissä palloissa ei ole valoa.

Jalokivipallot ovat tuttuja monille etelänmatkoja tehneille. Nämä näyttävät karttapallot valmistetaan erilaisista puolijalokivistä ja muista värikkäistä kivilajeista. Materiaali asettaa rajoituksia karttojen tarkkuudelle, ja usein joudutaan yksinkertaistamaan jopa maantieteellisiä piirteitä. Jalokivipallojen pääasiallinen käyttötarkoitus onkin puhtaasti sisustuksellinen.

Karttapalloja valmistetaan myös metallista, mutta ne ovat pääsääntöisesti tarkoitettu vain koristekäyttöön. Metallipintaan on vaikea saada tarkkaa painojälkeä. Metallilevystä prässätyt pallot ovat erittäin keveitä eikä niiden kestävyys ole erityisen hyvä.

Fyysiset karttapallot esittävät pääasiassa Maan fyysisiä, maantieteellisiä piirteitä. Eri väreillä ilmaistaan maanpinnan muotoja, kasvillisuutta ja/tai ilmastollisia piirteitä. Poliittisella karttapallolla tarkoitetaan karttaa, jossa esitellään valtiot rajoineen, kaupungit sekä muuta karttatietoa. Valtiot erotetaan tavallisesti toisistaan eri värein. Fyysiset karttapallot ovat tavallisesti sinimerisiä.

Valolla varustetuissa karttapalloissa on sisällä lamppu, nykyään pääsääntöisesti led-lamppu. Nämä karttapallot on tehty läpikuultavista materiaaleista kuten lasista, kirkkaasta akryylimuovista tai muista muovimateriaaleista. Valaistuja karttapalloja voi käyttää yövalona tai tunnelmavalona. Karttapallojen sähköjohdot rajoittavat niiden sijoittelua ja siirtelyä, ja joissakin malleissa johto saattaa rajoittaa myös pallon pyörittämistä. Kaikissa valolla varustetuissa karttapalloissa itse lamppu on vaihdettavissa. Laadukkaiden pallojen mukana tulee aina ohjeet lampun vaihtamiseksi.

Valo ei suoranaisesti helpota karttatietojen lukemista, koska valo tulee pallon sisältä, tekstien alta. Joissakin valokarttapalloissa on niin sanottu kaksoiskartta, joka lisää karttapallon informatiivisuutta. Näissä malleissa karttanäkymä vaihtuu sen mukaan onko valo päällä vai pois päältä. Toinen näkymistä on poliittinen eli valtiokartta, toinen esittää tavallisesti kasvillisuusvyöhykkeitä. Kaksoiskartat valmistetaan asettamalla palloon kaksi erilaista karttaa päällekkäin. Se, kumpi näkymä on nähtävillä ilman valoa, riippuu mallista.

Kohopintaisissa karttapalloissa vuoristojen kohdalla pallon pinnassa on kohoumia. Tämä lisää kartan havainnollisuutta ja selkeyttää maantieteellistä informaatiota. Yleensä kohopinta kattaa ainoastaan mannerten alueet. Jotkut valmistajat pystyvät esittämään Maan pinnankorkeudet ja jopa merien syvänteet kolmiulotteisena taitavan painotyön ansiosta.

Karttapallojen jalustoja valmistetaan erilaisista muoveista, metallista ja puusta. Kovamuovijalustaiset karttapallot ovat edullisimpia, mutta eivät käytössä aivan niin kestäviä kuin muista materiaaleista tehdyt jalustat. Muovijalusta on hyvä vaihtoehto lasten karttapalloissa. Metallijalusta voi olla täysmetallinen tai metallilevystä muotoon prässätty. Levystä prässätyt jalustat ovat erittäin kevyitä, mikä vaikeuttaa karttapallon pyörittämistä. Kokometallinen jalusta tuo palloon vakautta. Massiivipuiset jalustat ovat kestäviä, ja puumateriaalin ansiosta nämä karttapallot on helppo sijoittaa monenlaiseen sisustukseen.

Meridiaanilla vai ilman?

Useimmat karttapallot on kiinnitetty jalustaansa akselin suuntaisesti 23.5° kulmaan. Näin karttapallo pyörii kuten Maakin. Tavallisin tapa yhdistää pallo ja jalusta on käyttää meridiaanikaarta. Puolimeridiaaniksi kutsutaan tukikaarta, joka yhdistää pallon kummatkin navat. Meridiaanikaaressa on usein asteluvut leveyspiirejä varten. Kokomeridiaani kiertää pyöreänä kaarena koko karttapallon, mikä antaa sille lisää vakautta. Kaksiakselinen kiinnitys antaa karttapallolle toisenkin pyörimiskulman. Tämän myös gyromaattiseksi kutsutun toiminnon ansiosta karttapallosta voi tutkia vaikkapa Australiaa nostamatta karttapalloa pöydältä.

Karttapallon huolto

Ympärilakatut tai muilla menetelmillä pinnoitetut karttapallot säilyttävät niin värinsä kuin karttatiedotkin muuttumattomina vuosikymmeniä. Niiden huoltamiseksi riittää pyyhkiminen kostealla liinalla ja tarvittaessa miedolla astianpesuaineliuoksella. Pintaa ei pidä rikkoa karttaneuloilla tai vastaavilla, sillä aikojen kuluessa pienistä rei’istä saattaa päästä pallon pinnalle likaa tai kosteutta, joka turmelee pinnan.

Karttapallojen valmistajista

Tällä hetkellä laadukkaimmat karttapallot valmistetaan Euroopassa ja USA:ssa. Tunnetuimpia on saksalainen Columbus Globen, Euroopan vanhin karttapallojen valmistaja ja ainoa, joka tällä hetkellä pystyy valmistamaan lasisia karttapalloja. Italialainen Zoffoli valmistaa aidot karttapallo –baarikaapit perinteisin menetelmin pääasiassa käsityönä. Italialainen Atmosphere on puolestaan erikoistunut moderneihin design –karttapalloihin. Replogle Globes Amerikassa on yksi suurimpia karttapallovalmistajia, heidän erikoisuutena ovat antiikkiväriset eli keltameriset karttapallot sekä laaja valikoima lattialla seisovia malleja.

Hollantilainen Authentic Models on erikoistunut vanhojen karttapallojen jäljitelmien tuottamiseen. Meridiaanikaaresta irrallaan ilmassa leijuvat karttapallot ovat saksalaisen Stellanovan tuotantoa.

Kiinassa ja muissa halpatuotantomaissa valmistetaan paljon ns. liikelahja –karttapalloja ja sisustuksellisia palloja, jotka eivät välttämättä kartografialtaan vastaa karttapallon laatuodotuksia. Nämä karttapallot erottaa aitojen joukosta helposti jo sillä, että niillä ei ole nimettyä valmistavaa yritystä eikä valmistusmaata. Vastuullinen karttapallokauppias pystyy aina osoittamaan myymiensä pallojen valmistajat ja siten takaamaan, että asiakas saa toivomustensa mukaisen karttapallon.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00