TAIVAALLA TAPAHTUU HEINÄKUUSSA

Eteläisimmässä Suomessa vaalean yötaivaan vuoksi vain kaikkein kirkkaimpia tähtiä voi yrittää havainnoida. Niitäkin tosin löytää aika monta, kun tarkkaan katsoo! Pohjoisessa taivas on liian valoisa tähtien tutkimiseen. Planeetoista Venus, Saturnus ja Uranus ovat myös näkyvillä. Utsjoella Aurinko laskee 28.7. yli kahden kuukauden yhtäjaksoisen yöttömän yön jälkeen. Heinäkuun lopulla taivas alkaa etelässä jo hieman tummua.

Kesäkolmion kirkkaat tähdet Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair ovat keskiyöllä korkealla etelässä. Deneb ja Lyyra ovat ylimpänä, Altair niiden alapuolella. Kuun puolivälin jälkeen niiden ympäriltä alkaa jo erottaa lisää kirkkaimpia tähtiä. Lännessä erottuu Karhunvartijan oranassi Arcturus –tähti. Koillisessa lähempänä horisonttia voi erottaa Ajomiehen Capellan. Luoteesta voi erottaa Otavan ja itäkoilliselta taivaalta W –muotoisen Kassiopeian.

Heinäkuun taivaalla planeetoista näkyvät vain Jupiter ja Saturnus. Nämä jättiläisplaneetat ovat aamuisin etelässä matalalla horisontissa. Kuun loppupuolella, taivaan muuttuessa tummemmaksi, ne löytyvät eteläisemmässä Suomessa jo hieman helpommin.

Täysikuu on 24.7., jolloin Kuu on Jousimiehen ja Kauriin tähdistöjen välimailla. Täysikuu kulkee Saturnuksen eteläpuolelta yöllä 24./25.7. Vähenevä kuperakuu kulkee Jupiterin eteläpuolelta 25./26.7.

Aurinko on kuun alussa Kaksosissa ja siirtyy Kravun tähdistöön 20.7. Maa on kauimpana Auringosta 6.7. aamuyöstä.

Heinäkuussa esiintyy runsaasti valaisevia yöpilviä. Parhaiten niitä löytää klo 01-02 tienoilla pohjoisen suunnalta. Tunnusomaista valaiseville yöpilville on vaalea tai sinertävä väri ja kirkas hohde. Myös sumuilmiöt ovat tähän aikaan vuodesta yleisiä.  

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00