TAIVAALLA TAPAHTUU JOULUKUUSSA

Vuoden pimeimpänä aikana auringonlaskusta auringonnousuun kestää eteläisessä Suomessa yli 18 tuntia ja Oulun korkeudella jo yli 20 tuntia. Aikaa ainakin on tähtitaivaan tarkkailemiseen! Talvipäivän seisaus on 21.12., jonka jälkeen päivät alkavat jälleen vähitellen pidentyä.

Tutun kesäkolmion voi nähdä heti illan pimennyttyä korkealla lounaisella taivaalla. Kassiopeia ja Kefeus ovat lähellä taivaanlakea. Suuri Pegasus-neliö on eteläisellä taivaalla. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat idästä. Myöhemmin yöllä taivaalle nousevat koillisesta talven kirkkaat tähtikuviot: Orion, Pieni koira ja sen kirkas Procyon –tähti sekä Suuren koiran Sirius. Ajomiehen Capella on lähellä taivaanlakea.

Aamuvirkut näkevät taivaanlaelle kiertyneen Otavan ja eteläisellä taivaalla Leijonan ja Neitsyen tähdistöt. Karhunvartijan Arcturus loistaa kaakossa, sen löytää helposti seuraamalla Otavan kauhan varren kaarta alaspäin.

Joulukuussa planeetoista näkyy kunnolla vain Uranus ja Neptunus, mutta niiden näkemiseen tarvitaankin jo hyvät kiikarit tai pieni kaukoputki. Merkurius on näkymättömissä Auringon takana 20.12. Käärmeenkantajan tähdistössä. Venus on kuun alkupuolella Auringon laskiessa matalalla etelässä Jousimiehen tähdistössä. Loppukuusta Venus katoaa Auringon hehkuun. Mars on kuun alussa aamun koittaessa niin lähellä Aurinkoa, ettei se näy. Jupiter ja Saturnus ovat vielä alkukuusta kohtuullisesti löydettävissä illalla, mutta loppukuusta nekin alkavat kadota Auringon loisteeseen. Jupiter siirtyy Kauriista Vesimieheen 14.12. Nämä kaksi planeettaa ovat koko kuukauden melko lähellä toisiaan. Uranus ja Neptunus löytyvät pimeän laskeuduttua kiikareilla tai kaukoputkella. Uranus on korkealla etelässä, Neptunus alempana.  

Täysikuu on 19.12., kun Kuu on korkealla etelässä Härän tähdistössä. Kapea kuunsirppi näkyy illalla 6.-7.12.lähellä Venusta. 8.12. kasvava Kuu on Saturnuksen lähellä, ja 9.12. Jupiterin kaakkoispuolella.   

Geminidien tähdenlentoparvi on vuoden aktiivisimpia, ja 4.-20.12. voi nähdä joka yö meteoreja eli tähdenlentoja. Parvi on aktiivisimmillaan yöllä 13./14.12. ja seuraavana iltana, jolloin voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa! Ursidien meteoriparven tähdenlentoja voi nähdä 17.-26.12., ja maksimi on 22.12. aamuyöllä.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00