TAIVAALLA TAPAHTUU JOULUKUUSSA

Vuoden pimeimpänä aikana auringonlaskusta auringonnousuun kestää eteläisessä Suomessa yli 18 tuntia ja Oulun korkeudella jo yli 20 tuntia. Aikaa ainakin on tähtitaivaan tarkkailemiseen! Talvipäivän seisaus on 22.12., jonka jälkeen päivät alkavat jälleen vähitellen pidentyä.

Tutun kesäkolmion voi nähdä heti illan pimennyttyä korkealla lounaisella taivaalla. Kassiopeia ja Kefeus ovat lähellä taivaanlakea. Suuri Pegasus-neliö on eteläisellä taivaalla. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat idästä. Myöhemmin yöllä taivaalle nousevat koillisesta talven kirkkaat tähtikuviot: Orion, Pieni koira ja sen kirkas Procyon –tähti sekä Suuren koiran Sirius. Ajomiehen Capella on lähellä taivaanlakea.

Aamuvirkut näkevät taivaanlaelle kiertyneen Otavan ja eteläisellä taivaalla Leijonan ja Neitsyen tähdistöt. Karhunvartijan Arcturus loistaa kaakossa, sen löytää helposti seuraamalla Otavan kauhan varren kaarta alaspäin.

Joulukuussa planeetoista näkyy kunnolla vain Mars. Merkurius on näkymättömissä Auringon takana 20.12. Jousimiehen tähdistössä. Venus nousee taivaalle aamun hämärässä. Se siirtyy 17.12. Vaa’asta Skorpiniin ja 21.12. Käärmeenkantajaan. Kapea luunsirppi on Venuksen lähellä 12.-13.12. Mars loistaa korkealla iltataivaalla ja on Kalojen tähdistössä. Kasvava Kuu on Marsin lähellä 23./24.12. Jupiter ja Saturnus ovat vielä alkukuusta kohtuullisesti löydettävissä illalla. Utsjoella Jupiter on ollut näkymättömissä vuodesta 2018 alkaen, mutta tulee sielläkin esiin 20.12. Nämä kaksi planeettaa ovat hyvin lähellä toisiaan 13.-29.12. Lähimpänä ne ovat 21.12., mutta silloin ne ovat matalalla horisontissa alkuillasta. Kuu on tämän kaksikon lähellä 17.12. Uranus ja Neptunus löytyvät pimeän laskeuduttua kiikareilla tai kaukoputkella. Uranus on korkealla etelässä, Neptunus alempana.  

Täysikuu on 30.12., kun Kuu on Kaksosten tähdistössä. Kapea kuunsirppi näkyy aamulla 12.12. Talvipäivänseisaus on 21.12. Auringon ollessa Jousimiehen tähdistössä.

Geminidien tähdenlentoparvi on vuoden aktiivisimpia, ja 4.-20.12. voi nähdä joka yö meteoreja eli tähdenlentoja. Parvi on aktiivisimmillaan yöllä 13./14.12. ja seuraavana iltana, jolloin voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa! Ursidien meteoriparven tähdenlentoja voi nähdä 17.-26.12., ja maksimi on 22.12. aamuyöllä.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00