TAIVAALLA TAPAHTUU JOULUKUUSSA

Vuoden pimeimpänä aikana auringonlaskusta auringonnousuun kestää eteläisessä Suomessa yli 18 tuntia ja Oulun korkeudella jo yli 20 tuntia. Aikaa ainakin on tähtitaivaan tarkkailemiseen! Talvipäivän seisaus on 22.12., jonka jälkeen päivät alkavat jälleen vähitellen pidentyä.

Tutun kesäkolmion voi nähdä heti illan pimennyttyä korkealla lounaisella taivaalla. Kassiopeia ja Kefeus ovat lähellä taivaanlakea. Suuri Pegasus-neliö on eteläisellä taivaalla. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat idästä. Myöhemmin yöllä taivaalle nousevat koillisesta talven kirkkaat tähtikuviot: Orion, Pieni koira ja sen kirkas Procyon –tähti sekä Suuren koiran Sirius. Ajomiehen Capella on lähellä taivaanlakea.

Aamuvirkut näkevät taivaanlaelle kiertyneen Otavan ja eteläisellä taivaalla Leijonan ja Neitsyen tähdistöt. Karhunvartijan Arcturus loistaa kaakossa, sen löytää helposti seuraamalla Otavan kauhan varren kaarta alaspäin.

Joulukuussa planeetoista näkyvät Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Venus on aamun taivaalla, mutta se siirtyy koko ajan lähemmäksi Aurinkoa ja samalla kohti horisonttia, joten se näkyy koko ajan heikommin. Venus siirtyy 10.12. Neitsyen tähdistöstä Vaakaan, josta se vuodenvaihteessa siirtyy Skorpioniin. Jupiter nousee illalla taivaalle etelässä ja on Oinaan tähdistössä. Saturnus on myös iltataivaalla melko matalalla etelässä Vesimiehen tähdistössä. Uranus näkyy puolilta öin korkealla eteläisellä taivaalla Oinaan tähdistössä. Neptunus löytyy pimeän laskeuduttua etelästä Vesimiehen tähdistöstä. Se siirtyy 11.12. Kalojen tähdistöön, mistä sen löytää huhtikuuhun 2028 asti. Näiden kahden planeetan näkemiseen tosin tarvitaan kiikarit tai pieni kaukoputki.

Täysikuu on 27.12. jollin Kuu on aivan Kaksosten ja Ajomiehen rajamailla. Vähenevä Kuu on lähellä Venusta 9.12.. Kasvava Kuu on Saturnuksen eteläpuolella 17.12. Neptunuksen luona Kuu on 19.12. Yöllä 22./23.12. Kasvava Kuu on Jupiterin lähellä ja seuraavana yönä  

23./24.12. Uranuksen pohjoispuolella.

Aurinko on Jousimiehen tähdistössä.

Geminidien tähdenlentoparvi on vuoden aktiivisimpia, ja 4.-20.12. voi nähdä joka yö meteoreja eli tähdenlentoja. Parvi on aktiivisimmillaan myöhään illalla 14.12., jolloin voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa! Ursidien meteoriparven tähdenlentoja voi nähdä 17.-26.12., ja maksimi on aamulla 23.12.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00