TAIVAALLA TAPAHTUU MARRASKUUSSA

Yöt ovat nyt pisimmillään. Eteläisessä Suomessa pimeää aikaa on kuun alussa 12 tuntia ja lopussa jo 14 tuntia, pohjoisemmassa pari tuntia tätäkin enemmän. Tähtitaivasta pääsee tarkkailemaan jo klo 18 alkaen – jos sää on kirkas.

Kesäkolmio näkyy edelleen lounaisella taivaalla alkuillasta, ja Kassiopeia on lähellä taivaanlakea. Kassiopeian ja Joutsenen välissä näkyy himmeähkö sahanterän muotoinen Sisiliskon tähdistö. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat koillisesta Ajomiehen Capella-tähden alapuolelle. Ennen keskiyötä Orion nousee kaakosta. Sen ympärillä näkyy Kaksosten Castor ja Pollux sekä Pieni koira Procyon-tähtineen.

Aikaisen aamun kulkijoita hemmotellaan talven kirkkailla tähtikuvioilla. Orionin tiimalasin muotoinen tähtikuvio on laskemassa länteen, sen alapuolella lounaassa lähellä horisonttia hohtaa kirkas Sirius. Leijonan tähdistö on etelässä ja matalalla kaakossa näkyy Neitsyen Spica. 

Illan hämärtyessä planeetoista näkyvät Jupiter ja Saturnus; Uranus ja Neptunus näkyvät koko yön ajan, ja aamutaivaalta voi löytää Merkuriuksen.  

Merkurius piipahtaa aamun taivaalla. Se on matalalla kaakossa Neitsyen tähdistössä ja  siirtyy 1o.11. Vaakaan, 24.11. Skorpioniin ja 29.11. Käärmeenkantajaan, jolloin se katoaa Auringon taakse. Jupiterin ja Saturnuksen löytää matalalta etelästä heti auringonlaskun jälkeen. Planeetat ovat Kauriin tähdistössä. Illan hämärryttyä Uranus ja Neptunus ovat etelässä. Ne voi löytää isoilla kiikareilla.

Täysikuu on 19.11., ja viimeinen neljännes on 27.11., jolloin Kuu on Leijonan tähdistössä.  Kuu on lähellä Saturnusta 10.11. ja lähellä Jupiteria 11.11. Neptunuksen lähellä Kuu on 13./14.11.

Suomessa näkyy osittainen kuunpimennys 19.11. aamulla. Etelä-Suomessa pimennys ehtii vain puolivarjon vaiheeseen ennen päivänvaloa, ja pohjoisimmassa Suomessa näkyy myös pimennyksen loppupuolen puolivarjovaihe. Täydellistä pimennystä varten pitäisi matkustaa Nordkapiin asti.  

Utsjoella kaamosaika alkaa 25.11., kun Auringon kiekon yläreuna painuu horisontin alapuolelle. Seuraava auringonnousu nähdään Utsjoella 17.1.2022.

Tauridien tähdenlentoja voi nähdä koko marraskuun ajan, parhaiten mahdollisesti 12.11. Tähdenlennot näyttävät tulevan Plejadien tähtijoukon tienoilta. Leonidien meteoriparvi on aktiivinen 6.-30.11., ja sen maksimi on 17.11. yöllä. Meteorit näyttävät tulevan Leijonan tähdistön suunnalta. Tänä vuonna parasta katseluaikaa on aamuyö.           

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00