TAIVAALLA TAPAHTUU HUHTIKUUSSA

Eteläisessä Suomessa päästään vielä nauttimaan keskiyön jälkeen tähtitaivaan tapahtumista, mutta Pohjois-Suomessa yöt alkavat olla kuun puolivälistä alkaen jo liian valoisia. Utsjoella viimeinen pimeä yö on 10.4. ja Oulun korkeudella 24.4.

Keskiyöllä Otava – ja koko Ison Karhun tähdistö – on aivan taivaan laella. Karhun asento on epätavallisempi: sen tassut sojottavat lounaaseen ja häntä (kauhan varsi) kaakkoon. Hännän kaarta alas seuraamalla päädytään kirkkaaseen Karhunvartijan Arcturus –tähteen ja edelleen Neitsyen Spica –tähteen. Vielä alemmas kaarta jatkamalla löytää horisontin läheltä Korpin tähdistön. Karhunvartijan vasemmalla puolella idässä on Pohjan kruunu, himmeiden tähtien muodostama kaari ja siitä edelleen vasemmalle hieman ihmishahmoa muistuttava Herkuleen tähtikuvio. Kesäkolmion ylimmät tähdet Lyran Vega ja Joutsenen Deneb ovat matalalla koillisessa. Kolmion alin tähti, Kotkan Altair, nousee vasta aamuyön puolella. Leijonan tähdistö on Ison Karhun alapuolella etelässä. Kaksosten kirkkaimmat tähdet Castor ja Pollux loistavat lännessä ja niiden oikealla puolella Ajomies Capella-tähtineen. 

Aamuyöllä ennen päivänkoittoa taivaalla näkyy tähdistöjä, jotka eivät ole muina aikoina nähtävissä. Lähellä horisonttia etelässä näkyy Vaa’an tähdistö sekä Skorpionin tähdistön yläosat. Lounaassa Neitsyen ja Leijonan alapuolella näkyvät Korpin lisäksi Malja, Sekstantti ja Vesikäärme horisontin tuntumassa. 

Huhtikuisia jotenkuten näkyviä planeettoja ovat illalla Mars sekä aamun sarastaessa Jupiter ja Saturnus. Uranuksen ja Neptunuksen voi löytää.

Himmenevä Mars on läntisellä taivaalla aluksi Härän tähdistössä, mutta siirtyy 24.4. Kaloihin. Jupiter nousee juuri ennen auringonnousua kaakosta horisontin tuntumaan. Se siirtyy Kauriin tähdistöstä Vesimieheen 25.4. Saturnus on aamun tullen matalalla kaakossa. Uranuksen voi löytää matalalta lännestä auringonlaskun tienoilla alkukuusta. Neptunus näkyy auringonnousun tienoilla matalalla kaakossa. Kapea kuunsirppi näyttäytyy 13.4. illan hämärtyessä läntisellä taivaalla. Puolikuu on Kravun tähdistössä 20.4. ja täysikuu 27.4. Kasvava Kuu on Marsin lähellä 17./18.4.

Täysikuu on 8.4. Kuun ensimmäinen neljännes on 1.4. ja 30.4. ja viimeinen neljännes 15.4., jolloin puolikuu on Jupiterin ja Saturnuksen lähellä matalalla horisontin tuntumassa aamun koittaessa.

Lyridien tähdenlentoparvi on aktiivinen 14.-30.4., ja sen maksimi on 22.4. Tähdenlentoja kannattaa tarkkailla eteläisessä Suomessa aamuyöllä.

Huhtikuuta kutsutaan usein halokuukaudeksi, sillä silloin voi nähdä haloilmiöitä lähes päivittäin. Usein voi nähdä myös hienoja halonäytelmiä. Kannattaa aina katsahtaa Auringon tai Kuun suuntaan ja peittää kyseinen valonlähde vaikka sormella ja tutkailla ympäröivää taivasta!

Kuvassa Lyridien tähdenlentoparvi. Kuva: NASA

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00