TAIVAALLA TAPAHTUU MARRASKUUSSA

Yöt ovat nyt pisimmillään. Eteläisessä Suomessa pimeää aikaa on kuun alussa 12 tuntia ja lopussa jo 14 tuntia, pohjoisemmassa pari tuntia tätäkin enemmän. Tähtitaivasta pääsee tarkkailemaan jo klo 18 alkaen – jos sää on kirkas.

Kesäkolmio näkyy edelleen lounaisella taivaalla alkuillasta, ja Kassiopeia on lähellä taivaanlakea. Kassiopeian ja Joutsenen välissä näkyy himmeähkö sahanterän muotoinen Sisiliskon tähdistö. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat koillisesta Ajomiehen Capella-tähden alapuolelle. Ennen keskiyötä Orion nousee kaakosta. Sen ympärillä näkyy Kaksosten Castor ja Pollux sekä Pieni koira Procyon-tähtineen.

Aikaisen aamun kulkijoita hemmotellaan talven kirkkailla tähtikuvioilla. Orionin tiimalasin muotoinen tähtikuvio on laskemassa länteen, sen alapuolella lounaassa lähellä horisonttia hohtaa kirkas Sirius. Leijonan tähdistö on etelässä ja matalalla kaakossa näkyy Neitsyen Spica. 

Planeetoista koko yön ajan näkyvät Jupiter, Uranus ja Neptunus näkyvät koko yön ajan, Saturnus illan taivaalla ja Venus aamuyöllä.

Venus, ’aamun tähti’ löytyy kaakosta. Se siirtyy 2.11. Leijonan tähdistöstä Neitsyeen.

Jupiter on eteläisellä taivaalla ja oppositiossa eli vastakkaisella suunnalla kuin Aurinko 3.11. Jupiter on Oinaan tähdistössä. Saturnus on iltataivaalla etelässä Vesimiehen tähdistössä melko matalalla. Uranus on oppositiossa 13.11. ja etelässä Oinaan tähdistössä puolen yön jälkeen. Neptunuksen näkemiseen tarvitaan hyvätehoiset kiikarit tai kaukoputki.

Kuun viimeinen neljännes on 5.11., jolloin Kuu on Kravun tähdistössä etelässä runsaan tunnin ennen auringonnousua. Vähenevä kuunsirppi on Venuksen lähellä 9.11. Kapea kuunsirppi näkyy 11.11. matalalla kaakkoisella aamun taivaalla. Puolikuu on lähellä Saturnusta 20.11. ja kasvava Kuu Neptunuksen lähellä 22.11. Kahtena yönä 24.-26.11. Kuu on Jupiterin lähellä, 25.-26.11. Uranuksen lähellä. Täysikuu on 27.11.

Utsjoella kaamosaika alkaa 25.11., kun Auringon kiekon yläreuna painuu horisontin alapuolelle. Seuraava auringonnousu nähdään Utsjoella 17.1.2024.

Tauridien tähdenlentoja voi nähdä koko marraskuun ajan, parhaiten mahdollisesti 12.11. Tähdenlennot näyttävät tulevan Plejadien tähtijoukon tienoilta. Leonidien meteoriparvi on aktiivinen 6.-30.11., ja sen maksimi on 18.11. aamuyöllä. Meteorit näyttävät tulevan Leijonan tähdistön suunnalta.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00