TAIVAALLA TAPAHTUU MARRASKUUSSA

Yöt ovat nyt pisimmillään. Eteläisessä Suomessa pimeää aikaa on kuun alussa 12 tuntia ja lopussa jo 14 tuntia, pohjoisemmassa pari tuntia tätäkin enemmän. Tähtitaivasta pääsee tarkkailemaan jo klo 18 alkaen – jos sää on kirkas.

Kesäkolmio näkyy edelleen lounaisella taivaalla alkuillasta, ja Kassiopeia on lähellä taivaanlakea. Kassiopeian ja Joutsenen välissä näkyy himmeähkö sahanterän muotoinen Sisiliskon tähdistö. Härän tähdistö ja sen punainen Aldebaran-tähti nousevat koillisesta Ajomiehen Capella-tähden alapuolelle. Ennen keskiyötä Orion nousee kaakosta. Sen ympärillä näkyy Kaksosten Castor ja Pollux sekä Pieni koira Procyon-tähtineen.

Aikaisen aamun kulkijoita hemmotellaan talven kirkkailla tähtikuvioilla. Orionin tiimalasin muotoinen tähtikuvio on laskemassa länteen, sen alapuolella lounaassa lähellä horisonttia hohtaa kirkas Sirius. Leijonan tähdistö on etelässä ja matalalla kaakossa näkyy Neitsyen Spica. 

Illan hämärtyessä näkyvillä ovat hetken aikaa Jupiter ja Saturnus, Mars näkyy hyvin yön ajan, ja Uranus sekä Neptunus näkyvät myös yötaivaalla. Aamun koittaessa taivaalla ovat Merkurius ja Venus.

Merkurius piipahtaa aamun taivaalla, se on matalalla idässä Neitsyen tähdistössä, ja se siirtyy 17.11. Vaakaan. Venus tulee näkyviin kuun alussa aamuyöstä. Se on aluksi Neitsyen tähdistössä, mutta siirtyy 27.11 Vaakaan. Kuunsirppi on Venuksen lähellä 13.11. Mars loista kirkkaan punahehkuisena korkealla suoraan etelässä Kalojen tähdistössä. Kasvava Kuun on Marsin lähellä 25./26.11. Jupiterin ja Saturnuksen löytää matalalta etelästä heti auringonlaskun jälkeen. Kuunsirppi on näitä lähellä 19.11. Illan hämärryttyä Uranus ja Neptunus ovat etelässä. Ne voi löytää isoilla kiikareilla.

Täysikuu on yöllä 30.11., jolloin Kuu on Härän tähdistössä. Kapea kuunsirppi näkyy aamun hämärässä 13. ja 14.11. Utsjoella kaamosaika alkaa 24.11., kun Auringon kiekon yläreuna painuu horisontin alapuolelle. Seuraava auringonnousu nähdään Utsjoella 17.1.2021.

Tauridien tähdenlentoja voi nähdä koko marraskuun ajan, parhaiten mahdollisesti 12.11. Tähdenlennot näyttävät tulevan Plejadien tähtijoukon tienoilta. Leonidien meteoriparvi on aktiivinen 6.-30.11., ja sen maksimi on 17.11. yöllä. Meteorit näyttävät tulevan Leijonan tähdistön suunnalta. Tänä vuonna parasta katseluaikaa on aamuyö.           

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00