Yöt alkavat olla pimeitä koko maassa, ja kuun puolivälissä pimeää riittää eteläisessä Suomessa jo kahdeksan tunnin verran. Yöt eivät ole vielä erityisen kylmiä, joten taivaan tarkkailuun on hyvät mahdollisuudet – jos vain taivas pysyy pilvettömänä.
Lounaan puoleista taivasta hallitsee keskiyön tienoilla edelleen Kesäkolmio: Joutsenen tähdistön Denebin, Lyyran Vegan ja Kotkan Altair-tähden muodostama suuri kolmio. Pegasus-neliö on niiden vasemmalla puolella. Kassiopeia on korkealla taivaanlaella. Koillisessa näkyvä kirkas tähti on Ajomiehen Capella. Matalalla lounaassa oleva kirkas tähti on puolestaan jäätelötötterön muotoisen Karhunvartijan tähdistön Arcturus. Otava on pohjoisessa. Riittävän pimeässä havaintopaikassa erottaa Linnunradan – se kulkee taivaankannen poikki Ajomiehestä Perseuksen, Kassiopeian, Joutsenen ja Kotkan suuntaisesti. Joutsenen kohdalla Linnunrata jakautuu kahdeksi haaraksi, joiden väliin jää Suureksi repeämäksi kutsuttu alue. Linnunrataa kannattaa ihailla esimerkiksi kiikareilla, silloin saa jo hiukan paremman käsityksen tähtien määrästä!
Syyskuussa kaikki planeetat ovat näkyvissä lukuun ottamatta Venusta, joka on hyvin alhaalla horisontissa. Merkurius näkyy kohtalaisesti kuun alkupäivinä ja siirtyy Leijonasta Neitsyen tähdistöön 22.9. Mars näkyy aamun taivaalla korkealla itäkaakossa. Se siirtyy 5.9. Härän tähdistöstä Kaksosiin. Jupiterin löytää myös korkealta aamutaivaalta kaakosta, loppukuusta se on aamulla jo etelän suunnalla ja Härän tähdistössä. Saturnus on oppositiossa 8.9. ja näkyvissä koko yön ajan eteläisellä taivaalla. Se on Vesimiehen tähdistössä. Kiikarikohteista Uranus on korkealla kaakossa aamuyön puolella Härän tähdistössä ja Neptunus etelässä Kalojen tähdistössä.
Kuun viimeinen neljännes on 24.9., jolloin Kuu on Ajomiehen ja Kaksosten tähdistöjen rajoilla. Täysikuu on 18.9.
Lähes täysikuu on Saturnuksen lähellä 17.-18.9. aamuyöllä, seuraavana yönä Kuu on Saturnuksen ja Neptunuksen lähellä. Vähenevä kuperakuu on Uranuksen lähellä yöllä 21./22.9., ja yöllä 23./24.9. se on Jupiterin lähellä. Marsin lähellä Kuu on puolestaan aamuyöllä 25.9. sekä yöllä 25./26.9.
Osittainen kuunpimennys näkyy koko Suomen alueella 18.9. loppuvaiheita lukuun ottamatta. Luu on silloin matalalla länsilounaassa. Pulivarjoon Kuu siirtyy klo 3.41 ja osittainen kokopimennys alkaa 5.13. Syvimmillään pimennys on klo 5.44. Kuu laskee Oulun korkeudella 6.58 ja Helsingissä 7.02, joten pimennyksen loppumista (klo 7.47) ei pysty meillä näkemään.
Aurinko on kuun alussa Leijonan tähdistössä ja siirtyy Neitsyeen 16.9. Syyspäiväntasauksen aikaan 22.9. päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maailmassa.
Tähdenlentoja saattaa näkyä 28.8.-5.9., kun Aurigidien meteoriparven meteorit osuvat ilmakehään. Ilmakehän ilmiöistä syyskuussa tavallisimpia ovat sateenkaaret ja kangastukset. Myös revontulia saattaa esiintyä, tilastollisesti eniten juuri syyspäiväntasauksen aikoihin.