TAIVAALLA TAPAHTUU SYYSKUUSSA

Yöt alkavat olla pimeitä koko maassa, ja kuun puolivälissä pimeää riittää eteläisessä Suomessa jo kahdeksan tunnin verran.  Yöt eivät ole vielä erityisen kylmiä, joten taivaan tarkkailuun on hyvät mahdollisuudet – jos vain taivas pysyy pilvettömänä.

Lounaan puoleista taivasta hallitsee keskiyön tienoilla edelleen Kesäkolmio: Joutsenen tähdistön Denebin, Lyyran Vegan ja Kotkan Altair-tähden muodostama suuri kolmio. Pegasus-neliö on niiden vasemmalla puolella. Kassiopeia on korkealla taivaanlaella. Koillisessa näkyvä kirkas tähti on Ajomiehen Capella. Matalalla lounaassa oleva kirkas tähti on puolestaan jäätelötötterön muotoisen Karhunvartijan tähdistön Arcturus. Otava on pohjoisessa. Riittävän pimeässä havaintopaikassa erottaa Linnunradan – se kulkee taivaankannen poikki Ajomiehestä Perseuksen, Kassiopeian, Joutsenen ja Kotkan suuntaisesti. Joutsenen kohdalla Linnunrata jakautuu kahdeksi haaraksi, joiden väliin jää Suureksi repeämäksi kutsuttu alue. Linnunrataa kannattaa ihailla esimerkiksi kiikareilla, silloin saa jo hiukan paremman käsityksen tähtien määrästä!

Syyskuussa planeetoista näkyvät Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Venus on aamutaivaalla, se nousee tuntia, paria ennen Aurinkoa ja näkyy idässä. Loppukuuta kohti se nousee jo sen veran korkealle, että sen löytää helposti. Venus siirtyy 25.9. Kravusta Leijonan tähdistöön. Jupiterin löytää myös aamutaivaalta etelästä tuntia ennen auringonnousua.Se on Oinaan tähdistössä. Saturnus on melko matalalla iltataivaalla etelän suunnassa Vesimiehen tähdistössä. Kiikarikohteet Uranus ja Neptunus löytyvät etelän suunnalta aamuyöstä. Uranus on Oinaan ja Neptunus Kalojen tähdistössä. L

Kuun viimeinen neljännes on 7.9., jolloin Kuu on Härän tähdistössä korkealla etelässä. Täysikuu on 29.9. Lähes täysikuu on Neptunuksen lähellä 1.9. aamuyössä. Yöllä 4./5.9. vähenevä kuperakuu on Jupiterin ja Uranuksen lähellä. 26./27.9. kasvava kuperakuu on Saturnuksen eteläpuolella. Yöllä 28./29.9. lähes täysikuu on Neptunuksen eteläpuolella.

Aurinko on kuun alussa Leijonan tähdistössä ja siirtyy Neitsyeen 17.9. Syyspäiväntasauksen aikaan 23.9. päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maailmassa.

Tähdenlentoja saattaa näkyä 28.8.-5.9., kun Aurigidien meteoriparven meteorit osuvat ilmakehään.  Ilmakehän ilmiöistä syyskuussa tavallisimpia ovat sateenkaaret ja kangastukset. Myös revontulia saattaa esiintyä, tilastollisesti eniten juuri syyspäiväntasauksen aikoihin.  

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00