TAIVAALLA TAPAHTUU SYYSKUUSSA

Yöt alkavat olla pimeitä koko maassa, ja kuun puolivälissä pimeää riittää eteläisessä Suomessa jo kahdeksan tunnin verran.  Yöt eivät ole vielä erityisen kylmiä, joten taivaan tarkkailuun on hyvät mahdollisuudet – jos vain taivas pysyy pilvettömänä.

Lounaan puoleista taivasta hallitsee keskiyön tienoilla edelleen Kesäkolmio: Joutsenen tähdistön Denebin, Lyyran Vegan ja Kotkan Altair-tähden muodostama suuri kolmio. Pegasus-neliö on niiden vasemmalla puolella. Kassiopeia on korkealla taivaanlaella. Koillisessa näkyvä kirkas tähti on Ajomiehen Capella. Matalalla lounaassa oleva kirkas tähti on puolestaan jäätelötötterön muotoisen Karhunvartijan tähdistön Arcturus. Otava on pohjoisessa. Riittävän pimeässä havaintopaikassa erottaa Linnunradan – se kulkee taivaankannen poikki Ajomiehestä Perseuksen, Kassiopeian, Joutsenen ja Kotkan suuntaisesti. Joutsenen kohdalla Linnunrata jakautuu kahdeksi haaraksi, joiden väliin jää Suureksi repeämäksi kutsuttu alue. Linnunrataa kannattaa ihailla esimerkiksi kiikareilla, silloin saa jo hiukan paremman käsityksen tähtien määrästä!

Syyskuussa planeetoista näkyvät Jupiter, Saturnus iltataivaalla, Uranus aamun taivaalla ja Neptunus näkyy koko yön. Jupiterin löytää horisontin läheltä illalla auringonlaskun jälkeen. Saturnus on Jupiterin lähellä, hiukan matalammalla. Kasvava Kuu on Saturnuksen lähellä 16.-17.9. ja Jupiterin lähellä 18.9. Kiikarikohteet Uranus ja Neptunus löytyvät etelästä. Kuu on Neptunuksen lähellä aamuyöllä 21.9. ja Uranuksen lähellä yöllä 24./25.9.

Kuun viimeinen neljännes on 29.9., jolloin Kuu on Kaksosten tähdistössä korkealla etelässä auringonnousun aikoihin. Täysikuu on 21.9.

Aurinko on kuun alussa Leijonan tähdistössä ja siirtyy Neitsyeen 16.9. Syyspäiväntasauksen aikaan 22.9. päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maailmassa.

Tähdenlentoja saattaa näkyä 28.8.-5.9., kun Aurigidien meteoriparven meteorit osuvat ilmakehään.  Ilmakehän ilmiöistä syyskuussa tavallisimpia ovat sateenkaaret ja kangastukset Myös revontulia saattaa esiintyä, tilastollisesti eniten juuri syyspäiväntasauksen aikoihin.  

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00