Yö yöltä taivas pimenee ja entistä enemmän tähtiä tulee näkyviin. Yötkin ovat vielä suhteellisen lämpimiä, joten kannattaa varautua viettämään aikaa yötaivaan alla! Makuupussi, tyyny ja kiikarit ovat mainioita lisävarusteita. Elokuun taivaantarkkailijoita hemmotellaan perseidien tähdenlentoparvella.
Jo iltahämärän aikaan erottuvat Kesäkolmion tähdet: Joutsenen tähdistön Deneb ja Lyyran tähdistön Vega taivaanlaella sekä Kotkan Altair alempana etelässä. Suurinpiirtein Kolmion keskellä on Albireo, Joutsenen alin tähti. Kiikareilla katsomalla Albireo paljastuu kauniiksi kaksoistähdeksi. Kotkan tähdistöstä vasemmalle yläviistoon löytyy pieni Delfiinin tähdistö. Pegasuksen neliö on Joutsenen vasemmalla puolella, ja Lyyrasta oikealle löytyy ihmishahmoa muistuttava Herkules. Otava löytyy luoteiselta taivaalta, ja sen kauhan kaarta seuraamalla päätyy lännessä oranssina hehkuvaan Karhunvartijan Arcturus –tähteen. Riittävän pimeässä havaintopaikassa Linnunrata näkyy upeasti etelästä koilliseen kulkevana vanana, jonka alueelta löytyvät Kotka, Joutsen, Kassiopeia ja Ajomies.
Planeetat alkavat näkyä taivaalla. Merkurius näkyy kuun loppupuolella matalalla itäkoillisessa ja on Leijonan tähdistössä. Mars näkyy aluksi aamutaivaalla idässä ja loppukuusta itäkaakon suunnalla. Mars on Härän tähdistössä. Jupiter näkyy aamutaivaalla idässä Härän tähdistössä. Saturnus on aamuyöstä suoraan etelässäVesimiehen tähdistössä. Uranus on aamuyön taivaalla idässä. Loppukuusta se näkyy korkealla kaakossa ja on Härän tähdistössä. Neptunus on eteläkaakossa Kalojen tähdistössä. Sen löytämiseen tarvitaan isot kiikarit tai kaukoputki.
Täysikuu on 19.8., jolloin Kuu on Kauriin tähdistössä ja varsin matalalla etelässä. Mars ja Jupiter ovat hyvin lähellä toisiaan 10.-18.8., lähimmillään yöllä 14./15.8. Vähenevä kuperakuu on Saturnuksen lähellä 20./21.8. ja Neptunuksen lähellä 21./22.8. Yöllä 2./26.8. vähenevä kuperakuu on lähellä Uranusta ja Plejadeja,
Aurinko on kuun alussa Kravussa ja siirtyy 11.8. Leijonaan. Ensimmäinen pimeä tähtientarkkailuyö koittaa 1.8.
Elokuun taivaantarkkailijaa hemmotellaan runsailla meteoriparvilla. Aktiivisin ja tunnetuin niistä on Perseidit, joka on aktiivinen 17.7.-24.8. Eniten tähdenlentoja näkyy 10.-14.8., ja maksimi osuu yöhön 12./13.8. Mitä vähemmän valosaastetta on taivaalla, sitä enemmän tähdenlentoja voi nähdä. Meteorit näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen tienoilta koillistaivaalta.
Muita tähdenlentoparvia ovat Eteläiset Delta-akvaridit (aktiivinen 12.7.-23.8.), Kappa-cygnidit (3.-28.8., maksimi 17.8.) Joutsenen suunnalla sekä Aurigidit (28.8.-5.9., maksimi aivan syyskuun alussa) Ajomiehen Capellan suunnassa.
Elokuun alussa näkyy vielä runsaasti valaisevia yöpilviä. Ukkoskuurojen jälkeen taivaalla voi näkyä kirkkaita sateenkaaria.