TAIVAALLA TAPAHTUU ELOKUUSSA

Yö yöltä taivas pimenee ja entistä enemmän tähtiä tulee näkyviin. Yötkin ovat vielä suhteellisen lämpimiä, joten kannattaa varautua viettämään aikaa yötaivaan alla! Makuupussi, tyyny ja kiikarit ovat mainioita lisävarusteita. Elokuun taivaantarkkailijoita hemmotellaan perseidien tähdenlentoparvella.

Jo iltahämärän aikaan erottuvat Kesäkolmion tähdet: Joutsenen tähdistön Deneb ja Lyyran tähdistön Vega taivaanlaella sekä Kotkan Altair alempana etelässä. Suurinpiirtein Kolmion keskellä on Albireo, Joutsenen alin tähti. Kiikareilla katsomalla Albireo paljastuu kauniiksi kaksoistähdeksi. Kotkan tähdistöstä vasemmalle yläviistoon löytyy pieni Delfiinin tähdistö. Pegasuksen neliö on Joutsenen vasemmalla puolella, ja Lyyrasta oikealle löytyy ihmishahmoa muistuttava Herkules. Otava löytyy luoteiselta taivaalta, ja sen kauhan kaarta seuraamalla päätyy lännessä oranssina hehkuvaan Karhunvartijan Arcturus –tähteen. Riittävän pimeässä havaintopaikassa Linnunrata näkyy upeasti etelästä koilliseen kulkevana vanana, jonka alueelta löytyvät Kotka, Joutsen, Kassiopeia ja Ajomies.

Kuun alkupuolella planeetoista näkyvät iltataivaalla Venus, Jupiter ja Saturnus, ja aamun taivaalta löytyvät Uranus ja Neptunus. Venus on aika vaikea löytää, sillä se laskee vain puolisen tuntia Auringon jälkeen. Venus on Leijonan tähdistössä ja siirtyy Neitsyeen 11.8. Kasvava Kuun on Venuksen lähellä 11.8. Jupiter on oppositiossa eli päinvastaisella puolella Maata kuin Aurinko ja näkyy koko yön. Aamuyöstä se on etelässä melko matalalla. Aluksi Jupiter on Vesimiehessä mutta siirtyy Kauriin tähdistöön 19.8. Täysikuu on Jupiterin lähellä 21./22.8. Saturnus on oppositiossa 2.8. ja näkyvissä koko yön, mutta erittäin lähellä horisonttia. Lähes täysikuu on Saturnuksen lähellä 20./21.8.  Uranus on aamuyön taivaalla melko korkealla, loppukuusta etelässä jo 45 asteen korkeudella. Vähenevä Kuu on Uranuksen eteläpuolella 1.8. Neptunus on myös etelässä, ja sen löytämiseen tarvitaan isot kiikarit tai kaukoputki.

Täysikuu on 22.8., jolloin Kuu on Kauriin tähdistössä. Kapea kuunsirppi näkyy aamutaivaalla 217.8. ja 18.8. .

Aurinko on kuun alussa Kravussa ja siirtyy 10.8. Leijonaan. Ensimmäinen pimeä tähtientarkkailuyö koittaa 2.8.

Elokuun taivaantarkkailijaa hemmotellaan runsailla meteoriparvilla. Aktiivisin ja tunnetuin niistä on Perseidit, joka on aktiivinen 17.7.-24.8. Eniten tähdenlentoja näkyy 10.-14.8., ja maksimi osuu yöhön 12./13.8. Mitä vähemmän valosaastetta on taivaalla, sitä enemmän tähdenlentoja voi nähdä. Meteorit näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen tienoilta koillistaivaalta.

Muita tähdenlentoparvia ovat Eteläiset Delta-akvaridit (aktiivinen 12.7.-23.8.), Kappa-cygnidit (3.-25.8., maksimi 17.8.) Joutsenen suunnalla sekä Aurigidit  (28.8.-5.9., maksimi 31.8./1.9.) Ajomiehen Capellan suunnassa.

Elokuun alussa näkyy vielä runsaasti valaisevia yöpilviä. Ukkoskuurojen jälkeen taivaalla voi näkyä kirkkaita sateenkaaria.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00