TAIVAALLA TAPAHTUU TOUKOKUUSSA

Eteläisimmässä Suomessa toukokuun alkupuolella ehtii vielä havainnoida yötaivasta, mutta siitä eteenpäin näkyvissä ovat vain taivaan kirkkaimmat tähdet, Kuu ja Aurinko sekä tietenkin erilaiset ilmakehän ilmiöt.  

Keskiyöllä Iso karhu ja sen osana Otava on korkealla lännen puolella. Kauhan varren kaarta seuraamalla löytyy etelästä kirkas punertava Karhunvartijan Arcturus –tähti, ja siitä vielä alempaa Neitsyen Spica. Karhunvartijan vasemmalla puolella on himmeiden tähtien muodostama kaari, Pohjan kruunu. Leijonan tähdistö on Otavan alapuolella lounaassa. Kassiopeian W-muotoinen tähdistö on matalalla pohjoisessa. Kesäkolmion tähdet – Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair näkyvät selvästi idässä. Altair on näistä lähimpänä horisonttia.

Toukokuisella vaalealla taivalla planeetat näkyvät jo aika heikosti. Merkuriuksen löytää Auringon  laskiessa matalalta länsiluoteen taivaalta Härän tähdistöstä. Merkurius on lähellä Plejadeja 4.5. Venuksen saattaa löytää Auringon laskiessa horisontin läheltä. Se on aluksi Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy 4.5. Härän tähdistöön. Hyvin nuori kasvava Kuu on Venuksen lähellä 12.5. Mars on näkyvissä vielä hetken iltataivaalla, mutta senkin havaitseminen yhä vaalenevaa taivasta vasten on vaikeaa. Mars on Kaksosten tähdistössä. Jupiter näkyy heikosti aamutaivaalla horisontin tuntumassa Vesimiehen tähdistössä. Kuu on Jupiterin lähellä aamulla 5.5. Saturnus on loppukuusta matalla eteläkaakkoisessa horisontissa Auringon noustessa.

Täysikuu näkyy 26.5. Käärmeenkantajan tähdistössä horisontin lähellä.  etelän suunnalla Vaa’an tähdistössä 7.5. ja hyvin kapea kuunsirppi näkyy illalla 24.5.lähellä Venusta ja Merkuriusta. Aurinko nousee 16.5. Utsjoella ja aloittaa yöttömän yön. Seuraavan kerran Utsjoella Aurinko laskee vasta 28.7. Etelärannikon tienoilla viimeinen pimeä yö on 11.5., minkä jälkeen alkaa 2,5 kuukauden mittainen valoisien öiden jakso. Kuun alussa Aurinkoon Oinaan tähdistössä ja siirtyy Härän tähdistöön 14.5.

Toukokuussa voi vielä nähdä hienoja halonäytelmiä. Kuun loppupuolella voi nähdä Etelä-Suomessa valaisevia yöpilviä. Niitä voi etsiä matalalta pohjoisen taivaalta keskiyön tienoilla. Suurempien vesin äärellä näkyy puolestaan kangastuksia.  

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00